Hírek

580 milliós ösztöndíj a PhD-hallgatókért

2023. október 2, hétfő

A munkaerőpiacon elérhető jövedelemmel való versenyképesség elérése a célja a Pécsi Tudományegyetem új, ún. Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjának. A 2023. októbertől induló program finanszírozását fele-fele arányban vállalta a Pécsi Tudományegyetem és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány. Az ösztöndíj keretösszege éves szinten 580 millió forint, ami két kategóriában nyerhető el.

„Egy egyetem attól egyetem, hogy az oktatás mellett a nemzetközi térbe kapcsolódó kutatás is folyik benne. Az oktatás és kutatás peremterületén a doktori képzések állnak, vonzerejük növelése érdekében kerestük meg az UQA-t. Optimista vagyok a kezdeményezéssel kapcsolatban, örülök, hogy elnök úrral együtt tudjuk bejelenteni az ösztöndíj-támogatási lehetőséget” - mondta dr. Miseta Attila, a PTE rektora.

„A modellváltás alapgondolata a teljesítmény, ezért megcéloztuk, hogy emelkedjen a tudományt magas szinten művelő fiatalok száma. Ennek legméltóbb és leginkább progresszív eszköze a doktori képzés. A PhD-képzésben résztvevők anyagi viszonyai azonban elmaradnak a kívánatostól, ezért jelentős forrást szánunk a támogatásukra annak érdekében, hogy pusztán anyagi okokból a fiatal tudós palánták ne hagyják el a pályát” - hangsúlyozta dr. Bódis József, az UQA elnöke.

„A PhD-hallgatók kutatásai és tevékenysége tudományos teljesítményünk egyik fő motorját jelentik. Az elmúlt évek gazdasági tendenciái mentén feszültség alakult ki a piacon elérhető kereset és a doktoranduszok juttatásai között. Emiatt elsősorban a műszaki és az orvostudományok PhD-képzései iránt csökkent az érdeklődés, vagyis azokon a területeken, amiknek munkaerőpiaci átlagbéreivel az ösztöndíj egyáltalán nem versenyképes. A doktoranduszok száma ugyan nem csökkent lényegesen, de eltolódott abba az irányba, hogy a munka mellett végzett tudományos tevékenységet részesítik előnyben. Szakterületfüggő, hogy ez mekkora feszültségek árán valósítható meg, ezt szeretnénk a kiegészítő doktoranduszi ösztöndíjjal orvosolni” - tette hozzá dr. Komócsi András, a PTE tudományos rektorhelyettese.

Az ösztöndíj finanszírozását fele-fele arányban vállalta az UQA és a PTE, az erre fordítható összeg 290+290 millió forint, vagyis a 2023/2024-es tanévben 580 millió forint.

„Az ösztöndíjrendszer kételemű. Az egyikre a már beiratkozott PhD-hallgatók pályázhatnak, a képzés kutatási és képzési szakaszában havi hatvanezer, a kutatási és disszertációs szakaszban havi százezer forint ösztöndíjra. Létrehoztunk egy olyan kategóriát is, melynél a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató PhD-hallgatókat díjazzuk, itt az összeg százezer forint az adott tanév 12 hónapjára”- mondta dr. Komócsi András.

„Az ország nagy egyetemei mind tettek markánsabb vagy diszkrétebb lépéseket ebbe az irányba. Az UQA elfogadta a rektori vezetés kalkulációit, és a kért arányban járul hozzá a doktoranduszok anyagi viszonyainak a rendezéséhez. Úgy gondolom, hogy ha egy hallgatót megcsap a tudomány szele, akkor egy életre elkötelezheti magát a kutatás iránt. Nekünk pedig olyan viszonyokat kell teremtenünk, hogy ebből tisztességgel meg is lehessen élni. A PhD a tudományos karrier küszöbe, egy ma már egy jól menedzselhető, presztízst is jelentő életpálya, innovációs potenciállal. Nem könnyű, de szép világ. Fontosnak tartom, hogy egy intézmény saját maga nevelhesse ki a jövő minősített oktatóit. Proaktívaknak kell lennünk annak érdekében, hogy minden tehetséges, tudományt művelő fiatalt tartsunk a Pécsi Tudományegyetemen” -fűzte hozzá dr. Bódis József.

A magyar doktoranduszok normál ösztöndíja - amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal folyósít 2023. július 1-től - havi bruttó 295 ezer forint, amihez havi bruttó 40 ezer családi pótlék is járhat, a PhD-hallgató élethelyzete alapján. A Pécsi Tudományegyetem 2023 őszén induló Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjával ezt havi nettó hatvanezer, illetve százezer forinttal meg lehet fejelni.

A kiemelkedően teljesítők egyéb ösztöndíjakat is nyerhetnek, pályázhatnak az Új Nemzeti Kiválóság Programba, ami százezer forintot jelent havonta országos szinten, vagy a PTE saját ösztöndíj-programjának a keretében, a László János Doktorandusz ösztöndíjban is részesülhetnek, ami negyvenezer forint havonta.

Forrás:

univpecs.com

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Események

A hónap eseményei

2024 május
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2