Hallgatói Élet

Universitas Televízió bemutatkozása

A pécsi egyetemi televíziózás története 1993-ban kezdődött. Ekkor nyerte el az akkori Janus Pannonius Tudományegyetem Oktatástechnológiai tanszéke egy pályázat útján a Betacam SP- rendszerű professzionális videotechnikát, amellyel elindulhatott a műsorkészítés. Az egyetemi televíziózás mindenképpen kuriózumnak számított a kezdeti időszakban, s tulajdonképpen ma is egyedülálló jelenségnek számít, hogy egy felsőoktatási intézmény önálló műsorral jelentkezik a városi TV csatornáján. 2000-ben a BAT támogatásával 25 millió forintos támogatást nyert a televízió, amellyel lehetőség nyílt arra, hogy a stúdió teljes digitális rendszerrel működjön.

A NAVIGÁTOR című műsor a Pécsi Tudományegyetem legfontosabb eseményeit összefoglaló magazinműsor. Korábban ez a műsor Egyetemi Híradóként jelentkezett, azonban az évek alatt egyre nagyobb hangsúllyal megjelenő portrék, kiemelkedő kutatási eredmények és rendezvények részletesebb ismertetése érdekében magazinként él tovább. A Navigátor kéthetente jelentkezik félórás műsorral. Napi feladatai közé tartozik az egyetemi, kari, tanszéki eseményekről való tudósítás, az újonnan megválasztott kari dékánok bemutatása, az egyetemhez tartozó gyakorló iskolák életének nyomon követése. 2011-től stúdióbeszélgetések is lehetőséget nyújtanak az egyes témák, professzorok, kiemelt események bemutatására.

Az Universitas Televízió nagy hangsúlyt fektet az archiválásra. A Pécsi Tudományegyetem televíziójaként kiemelt feladatának tekinti, hogy olyan, folyamatosan frissülő és kutatható archívumot hozzon létre, amely az egyetem múltját részletesen dokumentálja.

A NYITOTT EGYETEM egy olyan oktatási-ismeretterjesztő sorozat, amely az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. A műsor célja, hogy a régió lakossága számára ismeretterjesztő előadásokat közvetítsen városi kábeltelevíziós hálózatokon keresztül. Egy-egy előadás időtartama 25 perc. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok színesítik a félórás előadásokat.

A sikeres karrier, a humán piaci versenyképesség feltétele a folyamatos megújulás. Egyetemünk szinergikus képzési struktúráját felhasználva az élethosszig tartó tanulás szemléletét szeretné népszerűsíteni, illetve a Nyitott Egyetem projekt megvalósításával kívánja kielégíteni az ez iránt megnyilvánuló igényt.

A Nyitott Egyetem az egyetem tudományos-oktatási struktúráját követi, több tudományterületről is készülnek filmek: bölcsészettudományok, jog, közgazdaságtan, műszaki tudományok, művészetek, neveléstudomány, orvostudományok, természettudományok, stb.

A műsorok a Pécs TV csatornáján kívül láthatók még Magyarország Dél-Dunántúli területein sugárzó televíziók közül Mohácson, Siklóson, Pakson, Kozármislenyben, Sellyén és Bonyhádon valamint az Észak –Dunántúli régióban Szombathelyen és Zalaegerszegen. A Nyitott Egyetem műsorát a Hálózat Televízió is sugározza.

 

Tovább az Univ TV honlapjára. 

Események

A hónap eseményei

2018 november
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
 • nov 3

  Érettégire felkészítő tanfolyam középiskolás diákok részére

  részletek »

 • nov 7

  Pécs- Pályaválasztási kiállítás 2.

  részletek »

 • nov 10

  Felvételi tájékoztató - PTE Babits Mihály Gimnázium

  részletek »

 • nov 14

  Diabetes Világnap rendezvényei

  részletek »

 • nov 15

  Komplex Orientációs Nap - Pécsi Bánki Donát Utcai Általános Iskola diákjai részére

  részletek »

 • nov 23

  Hova tovább - felvételi információs nap, középiskolás diákok részére

  részletek »

 • nov 24

  Érettégire felkészítő tanfolyam középiskolás diákok részére

  részletek »

 • nov 29

  AIDS Világnap rendezvényei

  részletek »