Hírek

A gyógyszergyártás rejtelmeibe pillanthattak bele a diákok a PannonPharmánál

2024. február 7, szerda

A gyógyszerészet tudománya iránt érdeklődő gimnazistáknak szervezett látogatást január 25-én a PTE Gyógyszerésztudományi Kara partneréhez, a gyógyszergyártásban, gyógyszeripari és gyógyszer-analitikai kutatásban érdekelt pécsváradi PannonPharma Kft.-hez. A diákok a bejárás során betekintést nyerhettek a gyógyszergyártás helyszíneit, hallhattak a vállalat történetéről és jövőbeni fejlesztési terveiről is.

Kovács Hanga írása

A látogatás során a résztvevők először a gyógyszergyártás alapjaival ismerkedhettek meg. Első állomásuk a raktár volt, ahol megtudhatták, milyen anyagokat tárolnak és használnak fel a gyógyszerkészítmények előállítása során.

Innen, megfelelő védőruházat felöltését, valamint fertőtlenítést követően azokba a helyiségekbe léptek be, ahol a granulátomokból és folyadékokból különböző berendezések segítségével tablettákat formálnak.

Utolsóként a laborokba kalauzolták el a pécsi diákokat, ahol betekintést kaphattak a vegyészek és vegyészmérnökök mindennapi munkáiba, feladataiba. A pécsi gyógyszerészkar szervezte bejárás végeredményeként a gimnazisták átfogó képet kaphattak a gyógyszergyártásról, az első lépésektől kezdve a gyógyszerek becsomagolt, szállításra kész állapotáig.

Több okból is különleges helyszín

Ahogy az a bejárás során elhangzott, a PannonPharma Kft. már 1995 óta részese a gyógyszergyártás tudományának, ugyanakkor ezen kívül gyógyszeranalitikai, gyógyszeripari kutatási és fejlesztési, valamint gyógyszeripari minőségfejlesztő tevékenységeket is végez, valamint raktározza és értékesíti is a gyógyszereket. Célja, hogy minél többen megismerhessék a vállalatot, ezáltal munkalehetőséget biztosítson a jövő nemzedékének gyógyszerészei vagy vegyészmérnökei részére.

Pécsváradnak már az 1015-ben íródott alapítólevelébe is belefoglalták az akkori monostorban élő szerzetesek feladataként a gyógyítást és a gyógynövények termesztését, ami azt mutatja, hogy már a középkorban is megjelent a gyógyítás a Zengő lábánál.

A pécsváradi gyógyszerész gyökerekhez hűen a vállalat jelszava a „Hagyomány, minőség!”, amely abban is megmutatkozik, hogy a cég ebben a kiélezett piaci helyzetben is teljes mértékben megmaradt magyar tulajdonú vállalkozásnak.

Első saját fejlesztésű generikus termékei olyan tabletták voltak, amelyek metamizol hatóanyagot tartalmaznak. A metamizolt nagyon erős görcsökre, belső fájdalmak csillapítására és lázcsillapításra is használják. Metamizoltartalmú készítmény például az Algopyrin, valamint a Panalgorin, utóbbiból rengeteget gyártanak a pécsváradi gyógyszergyárban. Ezen kívül a vállalat immár több mint 70 olyan terméket jegyzett elő, amelyek saját készítmények, tabletták, kapszulák, granulátumok, injekciók, oldatok, kenőcsök és steril oldatok formájában.

Megtudtuk azt is, hogy 2008 óta a PannonPharma cégcsoport tagjaként működik a nagy múltú Gyógynövénykutató Intézet is, hogy biztosítsa egy olyan gyógynövénykutatás fenntartását Magyarországon, amely egyedülálló, gazdag hagyományokkal rendelkezik, valamint nemzetközileg elismert.

Fotók:

Kovács Hanga Lili

Események

A hónap eseményei

2024 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
  • ápr 25

    Motivációs Beszéd: Ben West és Kenneth Erhanon

    részletek »