Hírek

Megújult, modern környezet fogadja szeptembertől a pécsi gyógyszerészhallgatókat

2021. szeptember 16, csütörtök

Új környezet fogadja szeptembertől a tanulmányaikat idén ősszel megkezdő vagy már folytató hallgatókat a PTE Gyógyszerésztudományi Karán: újjászületett a Rókus utcai K épület, melyben előadók, szemináriumi termek, irodák és korszerű hallgatói terek is helyet kaptak. A dékáni hivatal is megújult környezetben működhet, tárgyalóterme pedig a multifunkcionalitás jegyében tetszőlegesen alakítható.

Harta Viktor írása

A pécsi gyógyszerészkaron az oktatási kapacitás növelése, az oktatási struktúra szélesítése és az innováció jegyében 2017-ben komoly fejlesztések kezdődtek a Modern Városok Program keretében. A több százmillió forintos beruházás eredményeként jelentősen fejlődik a gyógyszerészképzést kiszolgáló infrastruktúra minőségben és kapacitásában, melyre a megnövekedett hazai és külföldi hallgatói létszám miatt is szükség van.

A PTE GYTK hosszú távú fejlesztési stratégiájának eleme, egyben a kari innováció legfrissebb mérföldköve a jelentős felújításon és funkcióbővítésen átesett Rókus utcai K épület, melyet 2021 szeptemberétől vehettek birtokba a hallgatók és az oktatók.

- A K épület megújulására a Modern Városok Program 4. fázisában nyílt lehetőség. Ennek keretében egy részleges külső és belső renoválás zajlott, melynek köszönhetően további funkciókkal látták el az épületet - ismertette a részleteket dr. Sipos Katalin egyetemi docens, a PTE Általános Orvostudományi Kar Gyógyszerészi Biológiai Tanszék vezetője, aki a program indulásakor a PTE Gyógyszerésztudományi Karának általános dékánhelyettese volt.

A munkálatok során négy oktatóhelyiséget, két 88 fős nagyelőadót, valamint összesen hat - három 15 és három 41 fős - szemináriumi termet alakítottak ki, megtörtént a bútorok és az oktatástechnikai infrastruktúra telepítése is.

Ezekre az újonnan kialakított oktatási terekre égető szükség volt: a 2016 óta önálló karként működő pécsi gyógyszerészkar volt ugyanis a PTE egyetlen olyan kara, mely nem rendelkezett egyetlen saját előadóteremmel sem. Az új szemináriumi termeknek köszönhetően a gyógyszerészhallgatóknak nem kell már „vendégségbe menniük” a PTE Általános Orvostudományi Karára, mivel lett saját, kiscsoportos foglalkozást lehetővé tevő helyük.

A K épület felújításával saját helye lett a PTE Gyógyszerésztudományi Karnak, egyúttal helyére került a pécsi gyógyszerészképzés infrastrukturális környezete.

A felújításnak köszönhetően két gyógyszerészkari intézet is helyet kapott a Rókus utcában: a K épületbe költözött a Gyógyszerészi Biotechnológia Tanszék és a Gyógyszer Hatástani Tanszék is, előbbinek egy saját kutatólabort is kialakítottak itt.

Dr. Sipos Katalin elmondta, a felújítás során a hallgatók igényeinek megfelelő környezet kialakítására is nagy hangsúlyt fektettek. Ennek jegyében két szinten is közösségi terek készültek, valamint a Hallgatói Önkormányzat is kapott egy saját irodát. Szintént fontos pontja volt a beruházásnak a pécsi gyógyszerészkar új Dékáni Hivatalának kialakítása a hozzá tartozó irodákkal, valamint egy nagy dékáni tárgyalóval. Ezek mind a K épületben kaptak helyet, berendezésük a nyár folyamán zajlott.

- A PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékáni tárgyalójának kialakításakor fő szempont volt, hogy egy többfunkciós termet kapjunk - tudtuk meg dr. Vasváry-Nádor Norberttől, a PTE Műszaki és Informatikai Kar egyetemi docensétől, akinek tervei alapján készült el a Dékáni Hivatal, az irodák, valamint az említett tárgyaló is. Mint mondta, a modern dizájnú, világos, tágas tárgyaló fő funkciója, hogy megfelelő helyszínt biztosítson a szervezeti egységek közös megbeszéléseihez, értekezletekhez. Emellett viszont a nagy, nyílt tér egyfajta közösségi térként is funkcionálhat, előadások, workshopok helyszíne is lehet.

Dr. Vasváry-Nádor Norbert hozzátette, a tekintélyes belmagasságot falburkolattal osztották, melynek nem csupán dekorációs célja van: javítja a tekintélyes tér akusztikáját. A bútorokat is a tárgyaló többfunkciós mivoltához válogatták össze. A tárgyalóasztal nem egyetlen darabból álló statikus bútordarab: számos asztalból állítható össze, teljes nagyságában közel 30 fő fér el nála kényelmesen. Az asztalok szabadon mozgathatók, variálhatók, így a nagy tárgyalóasztal bármikor szétszedhető kisebb "szigetekre", tetszőlegesen, a felmerülő igények mentén alakítható.

A K épület felújítása még nem ért véget: a jövőbeni tervek között szerepel a tetőtér hallgatói közösségi, tanulói térré való átalakítása, valamint egy külső tatarozás is vár az épületre. Emellett a közös használatú terek (folyosók) egységes megjelenítése, és további tanszékek számára irodák kialakítása is tervben van, akárcsak az épület központi hűtőrendszerrel való felszerelése.

Fotók:

Vasváry-Nádor Norbert; Lókodi Dávid

Események

A hónap eseményei

2024 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31