Hírek

Felvételizők figyelem, fontos határidő közeleg! - minden, amit tudni kell a dokumentumpótlásról, sorrendmódosításról

2016. június 22, szerda

Sorrendmódosítás

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumok legkésőbb 2016. július 12-ig pótolhatók. Ezeket elektronikusan küldhetik be a jelentkezők: beszkennelve és az E-felvételi rendszerébe feltöltve.

A jelentkezési sorrend módosítására az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség, legkésőbb 2016. július 12-ig, szintén az E-felvételi felületén a Sorrendmódosítás menüpontban. Itt jelennek meg a jelentkező által megadott képzések, amelyek a mellettük lévő kis nyíl ikonnal sorolhatók lejjebb vagy feljebb lehet a képzések között. A sorrendezés után a Mentés gombra kattintva véglegesíthető az új jelentkezési sorrend, ezután már nem lehet tovább módosítani.

Szintén az E-felvételi felületén lehet visszavonni a korábban megadott jelentkezési helyet/helyeket. Ezt érdemes alaposan megfontolni, a visszavont jelentkezések ugyanis nem vehetők fel újra, ha valaki mégis meggondolta magát.

Fontos megemlíteni, hogy a változtatások az e-ügyintézési felületen nem jelennek meg azonnal. A módosítások csak az elküldött kérelem feldolgozása után látszódnak a felületen. A benyújtott kérelmek státuszát a Kérelmek menüpontban lehet ellenőrizni.

Minden, amit a dokumentumok beküldéséről tudni kell

Hogyan nyújthatom be a dokumentumaimat?

Kétféleképpen lehetséges: az E-felvételiben feltöltve vagy postai úton. Az E-felvételiben mindössze néhány kattintással feltölthetők a beszkennelt iratok: a Dokumentumok menüpontban a Jelentkezésekhez szükséges dokumentumok táblázatból vagy a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban található Új dokumentum csatolása gombra kattintva. Amennyiben a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban.

Arra is van lehetőség, ha egy korábban már feltöltött dokumentumtípushoz (pl. középiskolai bizonyítvány) szeretnénk új oldalt (fájlt) csatolni: ilyenkor szintén ebben a táblázatban tudjuk megtenni/folytatni a feltöltést az adott típuson belül.

Amikor minden szükséges fájlt (oldalt) feltöltöttünk adott dokumentumtípus alá, akkor a Feltöltés befejezése gombra kattintva tudjuk véglegesíteni a feltöltést.

Figyelem!

  • Függetlenül a jelentkezési helyek számától, elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a személyes adatokat.
  • A beszkennelt és feltöltött dokumentumokat nem kell e-mailben vagy fénymásolva postán is beküldeni, mert ez nem gyorsítja, hanem épp ellenkezőleg, lassítja a feldolgozás folyamatát (hiszen kétszer kell velük foglalkozni).


Az eredményeket nem kell beírni sehová az E-felvételiben: az adatok rögzítése központilag, a dokumentumok feldolgozása során történik.

Azoknak a jelentkezőknek, akiknek dokumentumpótláshoz nem áll módjukban használni az E-felvételi rendszert (mert például nincs szkennelési lehetőségük), a postai utat kell választaniuk. Az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190. postacímre lehet a dokumentummásolatokat eljuttatni. Célszerű postai benyújtás esetén a dokumentummásolat szélére a felvételi azonosító számunkat ráírni.

Kell-e újra hitelesítenem, ha most módosítok?

Nem kell újra hitelesíteni azért, ha dokumentumot pótolunk vagy adatot módosítunk. A hitelesítés csak a felvételi kérelem benyújtásának véglegesítéséhez, az eljárás megindulásához kellett.

Mikorra dolgozzák fel a dokumentumaimat?

Az E-felvételivel feltöltött bizonyítványok, igazolások feldolgozása folyamatosan zajlik, egészen a ponthatárok megállapítása előtti napokig. Vagyis nem személyhez kötött.

Hol ellenőrizhetem a dokumentumaim feldolgozottságát?

A Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban nemcsak az követhető nyomon, hogy mit töltöttünk már fel, hanem itt nézhetjük meg az egyes dokumentumok feldolgozottsági állapotát is. Az egyes státuszok pontos értelmezését súgók segítik.

Érdemes rendszeresen ellenőrizni ezt a táblázatot, mert itt értesülhetünk arról is, ha valamilyen okból elutasították valamelyik dokumentumunkat. Ebben az esetben ennek az indokát is láthatjuk, tehát még a határidő előtt gondoskodhatunk a javításról. Ha például azt látjuk, hogy a középiskolai bizonyítvány hiányos, akkor az azt jelenti, hogy a benyújtott oldalakon nem található meg valamely, a tanulmányi pont számításához előírt tantárgy év végi osztályzata, tehát további évekre is szükség van. Ha megvan minden oldal, és mégis ez az üzenet látható, akkor nem lehet tanulmányi pontot számítani (mert pl. nem tanult idegen nyelvet). Ez nem jelenti azt, hogy akkor nem fognak felvenni, hiszen a felvételi pontszám az érettségi pontok duplázásával is számolható.

Tavasszal nyelvvizsgáztam, kaphatok érte többletpontot?

A tavasszal letett nyelvvizsgákért akkor adható többletpont, ha a bizonyítványt kézhez kapjuk július 12-ig és természetesen csatoljuk az E-felvételiben. Sikeres vizsgáról szóló igazolás nem fogadható el, kizárólag kiállított nyelvvizsga-bizonyítványért kapható többletpont.

Felsőfokú oklevél is szerepel a csatolandó dokumentumok között, pedig nem rendelkezem ilyennel, ilyenkor van teendőm?

A felsőfokú oklevél vagy a felsőfokú tanulmányi eredményeket igazoló dokumentum az ún. egyéb dokumentumok közé tartozik alapképzésre, osztatlan képzésre, felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a felvétel feltételeként megjelölt dokumentumokhoz, de a rögzített adatok alapján szükséges lehet a benyújtásuk.

A felsőfokú oklevelet csak azoknak kell csatolniuk, akik rendelkeznek alapképzésben/mesterképzésben szerzett (korábbi rendszerben főiskolai/egyetemi) végzettséggel és az intézmény lehetőséget ad a korábbi felsőfokú végzettség alapján történő pontszámításra, illetve élni szeretnének ezzel a lehetőséggel. Vagyis aki ebben nem érdekelt, annak a felsőfokú oklevél és a felsőfokú tanulmányi eredmények típusú dokumentum alá nem kell semmit feltöltenie.

Forrás:felvi.hu

 

Események

A hónap eseményei

2024 május
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2