Hírek

Milyen tudás szükséges, hogy biztosan induljanak a gyógyszerészeti tanulmányok?

2022. május 13, péntek

A gyógyszerész felvételi egyik legfontosabb kritériuma egy jól sikerült emelt szintű biológiai és egy kémiai vagy fizikai érettségi. Hogy milyen biológiatudással felvértezve kezdhetik el magabiztosan farmakológiai tanulmányaikat a diákok, arról Jánosa Gergely, a PTE Gyógyszerésztudományi Karának egyetemi tanársegédje nyilatkozott az Eduline.hu-nak.

„Mivel a biológia meglehetősen sokrétű tantárgy, a számos, apróbb részterület megannyi információszelete közül az általunk vélt legszükségesebb a sejt általános ismerete. A hallgatóknak – és természetesen nekünk, oktatóknak is – sokkal könnyebb felkészülni a vizsgákra, ha tudjuk, hogyan néz ki egy sejt, milyen részei vannak és milyen alapvető biológiai folyamatok zajlanak benne. A képzés során ezekre az esszenciális kulcspontokra építve sajátítják el a gyógyszerészet legaprólékosabb fortélyait, mely szaktudás későbbi tanulmányaikhoz, illetve munkájukhoz elengedhetetlen” – fogalmazott Jánosa Gergely, akit az érettségi kapcsán keresett az oktatási szakportál.

A tanársegéd elmondása szerint a pécsi gyógyszerészképzésbe érkező hallgatók eltérő biológiatudással érkeznek, ez annak is függvénye, hogy milyen gimnáziumban, középsikolában ismerkedtek a tudományterülettel.

A koronavírus-járvány oktatásra gyakorolt hatása sajnos nem volt pozitív, Jánosa Gergely meglátása szerint ez a hallgatók hézagos tudásában és hozzáállásukban, motivációjukon is megfigyelhető. Tavaly és tavalyelőtt sem zajlottak szóbeli érettségik, mely hozzájárulhat az ilyen típusú vizsgákhoz szükséges problémamegoldó képesség hiányához - fűzte hozzá.

 

A pécsi gyógyszerészkar munkatársa az Eduline.hu-nak hangsúlyozta, a biológiatudás mellett a biztos kémiatudás is sokat számít a gyógyszerészeti tanulmányok kezdetekor, mivel a természettudományok gyakran kiegészítik egymást, elég csak a biokémiára, biofizikára gondolni.

Arról, hogy milyen szerteágazó karrierutakat nyit meg a gyógyszerészdiploma, az alábbi interjúsorozatban mutattuk be a PTE Gyógyszerésztudományi Kar weboldalán:

 


 

Események

A hónap eseményei

2024 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5