Hírek

Kevesebb, mint egy hónap van hátra a felvételi sorrendmódosítás határidejéig

2021. június 15, kedd

Már csak pár hét és lejár a sorrendmódosítás lehetőségének határideje a felsőoktatásba való jelentkezés során. Ne feledjétek, sorrendet csak egyszer áll módotokban módosítani!

Az alábbi cikkben a főbb kérdésekre igyekszünk választ adni: "Vissza tudom állítani azt a jelentkezési helyet, amit korábban visszavontam? Mikor érdemes sorrendet változtatni? "

 

  • Mit és hogyan?

Az egyszeri sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén lehet változtatni, vagyis új képzést nem tudtok felvenni a listára. Ez alól kivételnek számít a jelentkezési határidőig megjelölt valamely szak másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának jelentkezési sorrendbe történő felvétele.

  • Mikor érdemes változtatni a sorrenden?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott a preferencia-sorrendetek. Abban az esetben viszont nem szükséges változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, ugyanis ekkor a sikertelen vizsga miatt egyébként sem nyertek felvételt az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltétek meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondoltátok magatokat és egyáltalán nem szeretnétek oda jelentkezni, ezért a lista végére helyeznétek. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség.

  • Van, amin nem lehet változtatni

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

 

Várunk Téged!

Események

A hónap eseményei

2024 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
  • ápr 25

    Motivációs Beszéd: Ben West és Kenneth Erhanon

    részletek »