Hírek

Pótvizsga? Dupla szóbeli? Hogyan érettségiznek majd a koronavírusos diákok?

2021. március 30, kedd

Másfél hónap múlva kezdődik a tavaszi érettségi szezon, az államtitkárság pedig arra készül, hogy az írásbelik mellett a szóbeliket is megtartják. De vajon milyen szabályok vonatkoznak majd azokra a diákokra, akik koronavírus-fertőzés vagy hatósági házi karantén miatt nem tudnak vizsgázni?

 

„A diákok úgy készüljenek, hogy május első napjaiban az írásbeli biztosan lesz, és úgy készülünk, hogy a szóbeliket is a hagyományos módon megtartjuk” – mondta az idei érettségiről Maruzsa Zoltán múlt héten az Inforádiónak. A köznevelési államtitkár szerint tavaly tavasszal, a jelenleginél bizonytalanabb helyzetben is meg tudták szervezni az írásbelit, az őszi érettségi időszakban pedig harmincezren szóbeliztek, úgyhogy „forgatókönyvekkel fel vagyunk készülve, de a diákok többsége érettségizni akar”.

A kormányzati optimizmus ellenére érdemes előre felkészülni arra az esetre, ha egy végzős középiskolás azért nem tud elmenni a vizsgákra, mert igazoltan koronavírusos vagy hatósági házi karanténban van. Nézzük, eddig mit tudunk.

 

Pótló írásbeli, két tétel a szóbelin

Az Oktatási Hivatal (OH) oldalán még nem tette közzé a májusi vizsgákra vonatkozó járványügyi előírásokat (pontosabban nem mindet), ezért egyelőre csak az őszi érettségin alkalmazott szabályokat lehet tanulmányozni. Az őszi írásbeli vizsgákat egyébként október 16-tól 30-ig tartották, amikor 900 és 4000 között mozgott a napi új esetszám, míg a novemberi szóbelik idején naponta 4000-6000 új fertőzöttet találtak.

Vagyis már akkor is komoly járványügyi helyzetben kellett megszervezni a vizsgákat - a szabályzat alapján a középiskoláknak fel kellett készülniük arra, mi történik, ha egy diák igazolt koronavírus-fertőzés miatt nem tud vizsgázni.

Az őszi érettségi szezonban ezek voltak a részletszabályok:

  • Ha valaki az írásbelin nem tudott részt venni, akkor az érettségi jelentkezést fogadó iskola igazgatója engedélyezhette, hogy az adott vizsgaidőszakban a diák pótló vizsgát tegyen.
  • Ha nem volt lehetőség az adott vizsgaidőszakban pótló írásbelire, akkor az igazgató engedélyezhette, hogy a vizsgázó ezt szóbelivel pótolja. Ebben az esetben két tételt kellett húzni a szóbelin. Nyilván ebben az esetben a felkészülésre és a feleletre szánt idő is kétszer annyi volt, mint normál esetben, emellett a diákok tízperces pihenőidőt is kérhettek a második tétel kihúzása előtt. Viszont a vizsgatermet nem hagyhatták el.
  • Ha az adott vizsgatárgyból nem volt szóbeli vizsga, az igazgató engedélyezhette, hogy a diák ahelyett egy másik vizsgatárgyat válasszon (még ha nem is életszerű, hogy egy diák a hónapokig tartó felkészülés után egy teljesen új tantárgyból menjen el vizsgázni). Amennyiben az újonnan választott vizsgatárgy írásbelije már lezajlott, akkor azt szóbelivel lehetett pótolni.
  • Ha valaki a gyakorlati vizsgarész alatt volt beteg, ezt szintén szóbelivel lehetett pótolni – a fentiekben leírtak szerint.
  • Ha valaki beteg volt a szóbeli napján, akkor az igazgató engedélyével az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján ismételhette meg a vizsgát, vagy ha erre nem volt mód, akkor az volt a szabály, hogy a vizsgázó a következő vizsgaidőszakban tehet majd pótló vizsgát.

Akik hatósági karanténban voltak, vagy a belépéskor kötelező hőmérsékletméréskor derült ki róluk, hogy lázasak, szintén nem vehetettek részt a vizsgán. Rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoztak, mint az igazoltan beteg vizsgázókra.

Másfél méter, maszk, dolgozatok karanténban

Míg a karanténban lévő/beteg érettségizőket érintő aktuális szabályok még nincsenek fenn az Oktatási Hivatal oldalán, a szervezésre vonatkozó előírásokat már el lehet olvasni, azt ugyanis még január végén nyilvánosságra hozta az OH.

 

A tavaszi érettségin maximum 10-en lehetnek majd egy teremben, minimum 1,5 méteres távolságot kell tartani egymástól, és minden helyszínen biztosítani kell kézfertőtlenítőt. Az írásbeli alatt a maszkviselés a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező lesz, érdekesség viszont, hogy bár még az utcán is mindenhol kötelező maszkot hordani, addig a vizsgázóknak ezt csak a vizsga előtt kell felvenniük, az írásbeli alatt nem – a dokumentum szerint ekkor csak ajánlott a viselése.

A dolgozatok idén is karanténba kerülnek, az OH ajánlásai szerint a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik azokat egy napra. Az iskolák akár online is elküldhetik a dolgozatokat el a javítóknak, így a tanároknak nem feltétlenül kell bemenniük az intézménybe.

A szóbelikre is hasonló szabályok vonatkoznak majd. Ekkor is tartani kell a 1,5 méteres távolságot, és a vizsgabizottság tagjai, illetve a vizsgán közreműködők számára a védőmaszk viselése kötelező lesz. Ugyanakkor a diákoknak szintén csak addig kell viselniük majd a maszkot, amíg az épületben várakoznak, a szóbeli felkészülés alatt már csak ajánlott, míg a felelet során egyáltalán nem kötelező azt felvenni.

 

Forrás: Eduline

Események

A hónap eseményei

2024 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31