Hírek

Érettségi vizsga 2020 tájékoztató

2020. április 20, hétfő

Kedves Érettségiző diákok!

A Kormány 119/2020 rendelete (IV.16) határozza meg a 2020. május-júniusi vizsgaidőszakban történő érettségi vizsgák megszervezésének rendjét.

Az Általános Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Karok vonatkozásában az alábbi információk fontosak számotokra:

A felvételi követelményrendszer a képzéseinken változatlan. Azaz az osztatlan képzésben meghirdetett szakjainkon (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész) továbbra is szükséges két emelt szintű érettségi vizsga megléte biológia-kémia, vagy biológia-fizika tárgypárakból. A felvételhez szükséges dokumentumok pótlására, egyszeri sorrendmódosításra kijelölt határidő változatlanul érvényes: 2020. július 9.

A 2020. május-júniusi érettségi időszakban a kormányrendelet rendelkezéseinek értelmében az alábbi változásokat emeljük ki:

  • Az érettségi vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészei – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – a tavaszi vizsgaidőszakban nem kerülnek megszervezésre, csak írásbeli érettségi vizsgákra kerül sor.
  • Szintemelő vizsga esetén, aki az idei évben felvételi jelentkezést nyújtott be, de korábban már tett érettségi vizsgát, a vizsgák megtartásra kerülnek.
  • Az írásbeli érettségi vizsgákat 2020. május 4. és 2020. május 21. között kell lebonyolítani.
  • Az érettségi vizsga eredményét a megszervezett vizsgarészeken nyújtott teljesítmény alapján százalékos formában, egész szám meghatározásával kell megállapítani.
  • Az e rendelet szerint tett sikeres érettségi vizsgát a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. §-a szerint teljesített, teljes értékű, sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni.  Azaz a jövőben is alkalmas lesz arra, hogy felsőoktatási képzésbe jelentkezzen az a diák, aki most teszi le az érettségi vizsgáit, de adott esetben nem nyert felvételt felsőoktatási intézménybe.
  • A nyelvi érettségi vizsgák esetén emelt szinten is csak és kizárólag írásbeli vizsga kerül megszervezésre, mely komplex, teljes értékű nyelvvizsgát fog adni, amennyiben a jelölt az arra vonatkozó követelményrendszert teljesíti.
  • Ha a vizsgázó az  érettségi vizsgán nem jelenik meg, vagy a  Vizsgaszabályzat 2. számú melléklete szerinti projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a  javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését törölni kell.
  • A vizsgázó kérheti az elfogadott vizsgajelentkezésének törlését vagy megváltoztatását, azzal, hogy a) a vizsgázó elfogadott vizsgajelentkezését törölni kell, ha a törlést a vizsgajelentkezését fogadó középiskolánál vagy kormányhivatalnál (a továbbiakban: fogadó intézmény) kérelmezi, b) a vizsgázó vizsgajelentkezését a  fogadó intézmény a  vizsgázó kérelmére emelt szintről középszintre módosítja, c) a vizsgázó vizsgajelentkezését a  fogadó intézmény a  vizsgázó kérelmére – kizárólag idegen nyelvből – középszintről emelt szintre módosítja. A  vizsgázó a  kérelmét az Oktatási Hivatal honlapján erre a  célra közzétett formanyomtatványon a vizsgajelentkezését fogadó intézményhez nyújthatja be 2020. április 21-ig. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemmel kapcsolatos hiánypótlásnak nincs helye.

Az idei évi felvételi eljárás keretein belül a 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelettel összefüggően a nyelvvizsgák esetén az alábbi szabályozás érvényes:

  • Ha az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról szóló 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet 2. § (4) bekezdése szerinti vizsgát a vizsgázó megkezdte, de a veszélyhelyzet miatt nem fejezte be, a nyelvvizsga-bizonyítványt a részvizsgák eredményeiről kell kiállítani.
  • Az idegen nyelvből tett részvizsga eredményéről kiállított nyelvvizsga bizonyítvány a 2020. évi általános felvételi eljárásban

a) középfokú (B2) szintű részvizsga esetén a Rendelet 20. § (1) bekezdés a) pontjában,

b) felsőfokú (C1) szintű részvizsga esetén a Rendelet 20. § (1) bekezdés b) pontjában

meghatározott többletpontra jogosít, amennyiben a jelentkező a részvizsgát a 2019/2020. tanévben szerezte meg.

  • Ha a nyelvvizsga megszerzésének feltételeit a nyelvvizsgázó már sikeresen teljesítette, de a nyelvvizsga-bizonyítvány még nem került kiállításra, a 2020. évi felsőoktatási felvételi eljárásban a nyelvvizsga-bizonyítvány helyett a nyelvvizsga központ által kiadott igazolást a felvételiző – a veszélyhelyzet megszüntetését követően haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belüli bemutatási kötelezettség terhe mellett – felhasználhatja a felvételi követelmények teljesítésének igazolására.

 

Események

A hónap eseményei

2024 május
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2