Hírek

Brit nagykövet: Az ideális magyar város Pécs-Szeged vagy Szeged-Pécs lenne

2019. augusztus 6, kedd

Pécsen járt Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete. Nem először, így korábbi helyi tapasztalatairól és a magyar nyelv tanulásáról is beszélt a Szabad Pécsnek.

A hétfő délelőtti sajtótájékoztatón végig magyarul beszélő Iain Lindsay 2016-ban járt először a városban, mielőtt elkezdődött a hivatalos megbízatása. Egy hónapot töltött Pécsen, a PTE intenzív magyar nyelvi kurzusán ismerkedett a beszéden keresztül a kultúrával, szokásokkal. 

Az egyhónapos Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem keretén belül ma indult el az egyhetes MagyarOK továbbképzés, amire 10 országból 27 a magyart, mint idegen nyelvet oktató tanár érkezett, hogy elsajátítsa vagy továbbfejlessze a modellalapú nyelvoktatás módszerét. A résztvevőkhöz címzett nyitóbeszédet Iain Lindsay tartotta, aki a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy “Magyarország nem Budapest és Budapest nem Magyarország”, ezzel is hangsúlyozva a vidék fontosságát. Az Egyesült Királyság nagykövete a megnyitó után a város és az egyetem vezetőivel is találkozott, és előtte angolul válaszolt a Szabad Pécs kérdéseire.

Mit mondott nyitóbeszédében a tanároknak?

A saját nyelvtanulási tapasztalataimról meséltem nekik, hiszen románul, japánul és most már magyarul is beszélek. Egy kicsit a brit idegennyelvi tanítási rendszerekről szóltam és a tanárok kiemelt szerepét emeltem ki. Ugyanis az idegen nyelveket tanítók nagyon mást és nagyon máshogy tanítanak, mint az egyéb ismeretanyagokra építő tanárok. Hatalmas hatásuk van a tanítványaikra és ehhez sok sikert kívántam nekik.

Mi a véleménye a pécsi módszerről, ahogy a magyart, mint idegen nyelvet tanítják?

Tudtommal nincs túl sok magyartanítási módszer. A metodológia és a könyvek nagyon modernek, nem véletlenül nyert különböző díjakat, elismeréseket a program. Nem csak a nyelvről szól, hanem a kultúráról és kommunikációról is. Ami nem csak a munka miatt, hanem a személyes kapcsolatok miatt is fontos. Ahogy az is, hogy a mindenkori brit nagykövet tanuljon magyarul. A hamarosan hivatalba lépő helyettesem, aki szintén skót, már egy hónapja magyarul tanul itt Pécsen, még egy hónapig fog és már Londonban is részt vett egy tízhónapos tanfolyamon.

Nem ez az első látogatása a városban. Emlékszik, hogy mi volt az első benyomása?

Pécs az első hely volt ahová magyarul tanulni jöttem. Korábban már jártam párszor Magyarországon, Budapesten 1-1 napot. Itt viszont 2016 januárjában és februárjában összesen 1 hónapra befogadott egy család a Jakab-hegyen, és közben az egyetem intenzív nyelvi kurzusán vettem részt. Skót vagyok és Pécs egy kicsit otthonra emlékeztet. Nagyon sok gyönyörű skót város hegyoldalba települt és ebből a hangulatból egy kicsit itt is érezni. Azzal szoktam egyébként viccelődni, hogy a tökéletes magyar várost még nem alkották meg, de ha lenne akkor a neve Pécs-Szeged vagy Szeged-Pécs lenne. Mindkettő gyönyörű, itt a Mecsek van, ott meg a Tisza. Ezt a kettőt össze kellene tenni.

Milyennek látja az Egyesült Királyság és Magyarország kapcsolatát gazdasági, kulturális és politikai szempontból?

Az elmúlt évtizedben rengeteg magyar döntött úgy, hogy az Egyesült Királyságban fog dolgozni vagy éppen tanulni. Ezzel a személyes kapcsolatok egyértelműen megerősödtek. Ennek a másik oldala, hogy még sosem élt annyi brit Magyarországon, mint napjainkban. Persze ez egy kis közösség 5-10 ezer ember, előbbi kb. 250 ezer ember lehet, szóval más a viszonyrendszer. De brit turisták száma nagyon megnőtt, Budapesten az első számú, míg teljes Magyarország viszonylatában a második legtöbb turista érkezik az Egyesült Királyságból. Péntekenként 19 repülőjárat van Londonból Budapestre. A legfontosabb, az emberek közötti kapocs jól működik.

Politikailag nézve, Magyarország nagyon megértő volt a Brexittel kapcsolatban, pozitív és konstruktív javaslatokat kaptunk.

Gazdasági tekintetben azt látjuk, hogy az UK a hatodik legnagyobb befektető az országban, 55-65 ezer ember dolgozik brit cégeknek. A Tesco a második legnagyobb munkaadó a magánszektorban és új cégek megjelenése is várható.

Kulturális tekintetben talán a héten kezdődő Sziget Fesztivált említhetném, hiszen a második legtöbb külföldi éppen az Egyesült Királyságból érkezik. És akkor még az előadókat is meg kell elmíteni, Ed Sheerentől, Franz Ferdinandon át a CHVRCHES-ig.

Szóval, a kapcsolatok szerintem erősödnek, és a Brexittől függetlenül ez folytatódni fog.

A médiaszabadság nem csak Magyarországon forró téma, láthatóan a UK követsége is kiemelten foglalkozik ezzel. Önnek mik a legfontosabb kérdések ebben a tekintetben?

A média sokszínűsége. A valóságnak, az igazságnak nem csak egy értelmezése van. Ezeknek helyet kell adni, és ez a világon mindenhol – így Magyarországon, az UK-ben, Európában – is fontos. Júliusban a médiaszabadságról tartottunk Londonban egy konferenciát kanadai barátainkkal, amit egy kanadai konferencia követ majd jövőre. Fontosnak tartjuk, hogy szabadon hozzáférhetőek legyenek a különböző nézőpontok, ne csak egy uralkodó irányvonal határozza meg a tájékozódási lehetőségeket.

Forrás: szabadpecs.hu

Események

A hónap eseményei

2024 május
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2