Hírek

Új karral erősödik a Pécsi Tudományegyetem
- megalakult az önálló Gyógyszerésztudományi Kar

2016. január 12, kedd

Hosszas előkészítő munka után 2016 elejétől önállóan folyik a gyógyszerésztudomány oktatása és kutatása a Pécsi Tudományegyetemen, miután feláll a Gyógyszerésztudományi Kar. A lépés új képzési lehetőségeket, bővülő pályázati forrásokat és a remények szerint növekvő hallgatói létszámot hoz az egész egyetemnek.

A gyógyszerésztudományi szak karrá alakulása szerves része annak a folyamatnak, amelynek alapjait még az önálló Pécsi Orvostudományi Egyetemen rakták le. A POTE kutatói nemzetközi szinten is elismert gyógyszerkutatásokat végeztek, és ez a hagyomány a Pécsi Tudományegyetemmel való 2000-es egyesüléssel és a gyógyszerésztudományi szak megszületésével is megmaradt – idézi fel az előzményeket Dr. Miseta Attila, az „anyakar”, azaz az Általános Orvostudományi Kar dékánja, hozzátéve, hogy a kar vezetése részéről már ekkor távlati cél volt a szak önálló karrá alakítása. Ennek a tudatos építkezésnek köszönhetően a kezdeti három intézetből mára hét lett a szak keretein belül, az oktatási tevékenység, illetve oktatási kínálat pedig átfogja a gyógyszerészet területét érintő valamennyi képzési szintet: a gyógyszerészképzést, szakgyógyszerészképzést, PhD képzést, valamint gyógyszertári asszisztens és szakasszisztensképzést – teszi mindehhez hozzá Dr. Perjési Pál, a néhány napig még gyógyszerésztudományi szaknak hívott szervezet vezetője.

Fontos szempont, hogy miközben az új kar többletbevételeket hoz az egész egyetem számára, többletkiadásokat nem igényel, hiszen az adminisztrációs tevékenységet túlnyomó részben továbbra is az orvoskar látja el, hangsúlyozza Dr. Miseta Attila. Mindez azt is jelenti, hogy az év eleji átállás is a lehető legzökkenőmentesebb módon folyhat le, hiszen ugyanazok a hivatalok és ugyanazok a munkatársak intézik az ügyeket továbbra is.

Marad a szoros partnerség

A leendő kar tervei között emellett kiemelt helyen szerepel az oktatási kínálat további erősítése, elsősorban az idegen nyelvű képzések terén. A közeljövőben elindul az angol nyelvű biotechnológia BSc képzés, és az angol mellett német nyelven is elindulhat a gyógyszerészképzés, sorolja a néhány napon belül karrá alakuló szak vezetője, hozzátéve, hogy mindez egybevág azzal a kormányzati szándékkal is, amely értelmében kiemelt cél a magyar felsőoktatás és ezen belül a Pécsi Tudományegyetem idegen nyelvű képzési programjainak bővítése.

A leendő kar dolgozóira számos teendő vár, hiszen bár az adminisztráció közös marad az orvoskarral, létre kell hozni az új kar intézményrendszerét. A menetrend szerint 2016. első hónapjaiban kerül sor a leendő Kari Tanács tagjainak megválasztására, a Kari Tanács megalakulására, majd azt követően az önálló kari működést szabályozó dokumentumok megalkotására – mondja Dr. Perjési Pál, aki biztos abban, hogy a leendő kari tanács tagok előtt munkás év áll.

 

Események

A hónap eseményei

2024 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31