Szolgáltatások

Pszichológiai Konzultáció

Az egyetemen töltött évek, a fiatal felnőttkor a személyes fejlődés meghatározó és érzékeny időszaka. Fontos változásokat hoz, miközben a mindennapi élettel együtt járó nehézségekkel is meg kell küzdeni. Az orvossá válás folyamata is sok tekintetben különbözik más hivatásokétól: a kihívások megterhelőbbek, a hallgatókat személyiségükben is mélyebben érintik.

Az egyetemi tanulmányok sikeres elvégzése nagyban múlik az egyén személyes jóllétén, kiegyensúlyozott életvezetésén, az egyetemi élethez történő alkalmazkodásán.

Minden évben számos hallgató fordul tanáraihoz - így hozzánk is - segítséget kérve tanulási nehézség vagy jelentősebb magánéleti probléma miatt. A hazai orvostudományi karok mindegyike biztosít hasonló szolgáltatást a hallgatók számára.

Miért egészségpszichológiai?

Szemléletünket és módszereinket az egészséges (nem beteg) fiatal személyiség fejlődési képességeire, önmagában rejlő kibontakozási lehetőségeire alapozva alakítottuk ki. Nézeteink szerint mindenki rendelkezik testi és lelki egészsége megtartásának és a megterhelések hatékony kezelésének képességével. Célunk az egészség, jóllét, harmónia megteremtésének és megőrzésének segítése.

Miért konzultáció?

A "konzultáció" tartalmára utalva a partneri viszonyt, párbeszédet, a felnőtt léttel járó felelősségvállalást hangsúlyozzuk.

Hogyan segít?

A problémát okozó akadályok tisztázása és elhárítása segít abban, hogy az egyén maga alakítsa életét, felismerje saját lehetőségeit önmaga boldogulásában. Személyes beszélgetés során a problémák megbeszélhetők, megoldások és alternatívák kereshetők. Fejleszthetők az alkalmazkodási készségek, átformálható a stresszhez való viszonyulás.

Milyen problémákkal foglalkozik a szolgáltatás?

  1. Elsősorban a tanulmányokkal, képzéssel összefüggő problémák: tanulási nehézségek; súlyos vizsgaszorongás; ismétlődő kudarcok, félelem a kudarcoktól; formálódó orvosi identitás bizonytalanságai; egyetemi léthez és az orvosképzés követelményeihez történő alkalmazkodás.
  2. Az élettel együtt járó és a tanulmányokat megnehezítő problémák: önértékelési gondok; elköltözés a családtól; kötődés-leválás konfliktusai; baráti, párkapcsolati és más veszteségek; kapcsolatteremtési nehézségek, magára maradottság; alkalmazkodási nehézségek a kollégiumhoz, közösséghez.

Mit nem vállalunk?

Orvos-beteg kapcsolatot, terápiát igénylő ellátást nem végzünk, gyógyszert sem rendelünk.
Segítünk azonban a jelentősebb pszichológiai problémák (lehangoltság, evészavarok, szexuális problémák, stb.) megítélésében. Az érdeklődőket tájékoztatjuk, hogyan juthatnak terápiás ellátáshoz.

Kik vehetik igénybe a szolgáltatást?

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán a magyarm és angol programokon tanuló hallgatók.

Hogyan vehető igénybe?

A kapcsolatfelvétel e-mailen keresztül, vagy személyes megkereséssel történik.

Az e-mailben - akár névtelenül - bejelentkező hallgatóval időpontot egyeztetünk a személyes találkozáshoz, a Magatartástudományi Intézet konzultációs helyiségében. Tanácsadást nem végzünk e-mailben, de egyszerű kérdésekre válaszolunk.

Időpont egyeztetése nélkül a konzultációs órákban kereshető meg a szolgálat munkatársa.

Munkánkra titoktartási kötelezettség vonatkozik, a titoktartást garantáljuk.
Az érdeklődők a személyes megjelenésig megőrizhetik anonimitásukat.
A szolgáltatás igénybevétele díjmentes.

A szolgáltatás e-mail címe: pszi.kon@aok.pte.hu

Jelentkezés az alábbi linken vagy személyesen! 

Helye: Magatartástudományi Intézet, 24-es és 25-ös szoba

 

Események

A hónap eseményei

2024 július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
  • júl 3

    Pécsi orvosis/gyógyszerész leszek! - Piknik végzős diákoknak

    részletek »