Diploma után - Merre tovább?

A gyógyszerészképzés kitüntetett helyet foglal el az egyetemi képzések között, hiszen a természettudományos (kémiai és orvosbiológiai) ismeretek mellett számtalan igen érdekes szakirányú ismeretet is nyújt. Melyek ezek speciális gyógyszerészi ismeretek, melyektől a gyógyszerész különlegesé és egyúttal nélkülözhetetlenné is vált az egészségügyben és a gyógyszergyártásban?

A gyógyszerészek többsége a lakosság gyógyszerellátást biztosítja közforgalmú és intézeti gyógyszertárakban (tehát patikákban és kórházakban). A gyógyszertárak vezetését gyógyszerészek látják el, akiknek nélkülözhetetlenek a gazdasági- és társadalomtudományi ismeretek elsajátítása. A mindennapi munka során betegekkel és öngyógyítás kapcsán tanácsot kérő egészséges emberekkel, háziorvosokkal, klinikusokkal, nővérekkel és persze a gyógyszertárban a gyógyszerész irányítása mellett dolgozó gyógyszertári asszisztensekkel is szót kell érteni. Így jó kommunikációs és vezetői készségekre is szert kell tenni. Talán sokan nem is tudják, hogy a gyógyszert csak gyógyszerész készíthet. Ehhez érteni kell a gyógyszeralapanyagok előállításának és feldolgozásának valamennyi lépéséhez, gyógyszer-analitikához, technológiai ismeretekhez, engedélyeztetéshez, stb. És mindez még mindig nem elég, hiszen ki más ismerje a gyógynövényeket, azok hatását és feldolgozását, mint egy gyógyszerész. Ezt az igen összetett tudás fontosságát támasztja alá, hogy hazánkban a gyógyszerészeket visszamenőlegesen is alkalmasnak találták a foglalkozásdoktori cím alanyi jogú viselésére, illetve a magyar egyetemeken szerzett gyógyszerészi diploma hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon is értékesnek számít.

Magyarországon közel tízezer gyógyszerész él, de a Magyar Gyógyszerészi kamara 2015. évi felmérése alapján sok kollégára van még szükség a gyógyszerész munkaerő piacon. Hol tevékenykedik ez a sok gyógyszerész, hol helyezkedhetek el gyógyszerészi diplomával?

Sokan nem is tudják, hogy milyen szerteágazó munkalehetőségeket rejt a gyógyszerészet. Legtöbben „csak” patikust látnak ebben a szakmában, holott rögtön két tévhitet is szerte kell oszlatnunk. A gyógyszerészet nem egy szakma, melyet az ember a megélhetésért (tehát a hó végi fizetéséért) végez, hanem hivatás, egy olyan segítő szakma, ami felelős, értelmiségi státuszt és nagyfokú tudatos és közösségi gondolkodást is feltételez. Tény, hogy a gyógyszerészek többsége a hazai közel kétezer gyógyszertári vállalkozásban dolgozik és garantálja, hogy nap mint nap a betegek a megfelelő gyógyszert a megfelelő módon alkalmazzák. A közforgalmú és intézeti gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek a gyógyszerszakértő szerepükön túl a gyógyszeralkalmazás szakértői, a gyógyszertári vállalkozások felelős irányítói és a népegészségügyi feladatok ellátásában aktívan szerepet vállaló egészségügyi szakemberek.

A fekvőbeteg ellátásban kórházi és klinikai gyógyszerészként kevesebb, mint félezer gyógyszerész dolgozik. Az ő feladatuk, hogy a kórházak és klinikák számára biztosítsák a folyamatos gyógyszerellátást, tanácsaikkal segítsék az orvosok és nővérek munkáját, részt vegyenek az újonnan kifejlesztett gyógyszerek klinikai vizsgálataiban, gyógyszert készítsenek, stb. Magyarországon a legtöbb fiatal kollégára pont ezen a területen van szükség, ugyanis ahhoz, hogy az európai átlaghoz közelítsen a kórházakban foglalkoztatott gyógyszerészek száma (és az általuk nyújtott szolgáltatás is megfelelhessen az uniós elvárásoknak), a jelenlegi létszám kb. duplájára lenne szükség.

A gyógyszerészek nélkülözhetetlenek a gyógyszeriparban és a gyógyszer nagykereskedelemben is. Számos gyógyszeripari világcég készít és forgalmaz gyógyszereket Magyarországon. A PTE Gyógyszerésztudományi Karon a gyógyszerkutatás, fejlesztés, innováció, egyetemi oktatás és a gyógyszeripar szoros összekapcsolására törekszünk. Számos ipari partnerrel végeztünk és végzünk jelenleg is közös kutatói munkát és megbízásos alapon történő gyógyszerfejlesztéseket. Partnereink között szerepel többek között a Richter Gedeon, Egis és PannonPharma Gyógyszergyár is. Az iparral való szoros kapcsolatot választható kurzusokon belül is erősítjük (Gyógyszerésztudományok Fóruma, Gyógyszertervezés és ipari gyógyszerkészítés). Szinte valamennyi oktatási héten hívunk vendégelőadót az ipar különböző területeiről, akik közvetlen tapasztalataikat adják át a tanórák keretén belül.

 

A gyógyszer egy speciális termék, melynek különlegességét az adja, hogy minőségét, hatásosságát és ártalmatlanságát minden esetben szigorúan ellenőrzik a hatóságok. A hatóságoknál, államigazgatásban dolgozó gyógyszerészek garantálják, hogy hazánkban ezen speciális elvárásoknak megfelelően kerülhessenek forgalomba a gyógyszerek, a gyógyszerek útja az alapanyaggyártástól egészen a gyógyszerek felhasználásáig szigorúan szabályozott és ellenőrzött lehessen.

Azok számára, akik a tudományos munka és oktatás iránt érdeklődnek, végtelen sok kutatási lehetőséget kínálnak az orvosi egyetemek, hazai és külföldi kutatóintézetek.

Természetesen ez a felsorolás sosem érhet véget, hiszen a gyógyszerészi hivatás és a gyógyszertudomány folyamatosan fejlődik, új és újabb lehetőségeket megnyitva a gyógyszerészek számára. Sőt, ezt a hihetetlenül érdekes és színes szakmát művelte Örkény István író, Csontváry Kosztka Tivadar festő, Harsányi János Nobel-díjas közgazdász, Székely Éva olimpiai bajnok úszó…

 

 

Események

A hónap eseményei

2024 június
H K Sz Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30