Hírek

Modern Városok Program - Fókuszban a Gyógyszerésztudományi Kar fejlesztése

2017. november 13, hétfő

A Modern Városok Program keretén belül megvalósuló egyetemfejlesztési projekt során új laboratóriumokkal, oktatási helységekkel, irodákkal, közösségi terekkel gazdagodik a Kar.

A fejlesztés keretein belül:
  • Korszerű laboratóriumok kialakítására és kapacitásbővítésre kerül sor.
  • Modern eszközpark szolgálja a gyakorlati gyógyszerész képzést.
  • A Rókus utcai épülettömb északi részébe költöznek a Kar tanszékei és intézetei.
  • A déli szárnyban új előadók és szemináriumi termek épülnek.
  • Hallgatói igények és elvárások mentén artikulált közösségi terek
  • teszik vonzóbbá a kari életet.
  • Irodával bővül a Hallgatói Önkormányzat.
  • Megújul a dékáni hivatal.
 
Ennek apropóján Prof. Dr. Perjési Pállal, a gyógyszerészkar dékánjával beszélgettünk.
 
Kancellária: Mire elegendő a közel fél milliárdos összeg?
Prof. Dr. Perjési Pál:A gyógyszerészet az egyik legdinamikusabban fejlődőtudomány. Az elméleti képzés mellett óriási szerepe van a gyakorlati képzéstbiztosító korszerű infrastruktúrának. Laborkapacitásaink szűkösekés az épületen is látszik, hogy évtizedek óta nem volt komoly felújítás.Noha igyekeztünk barátságosabbá tenni, de az elmaradás így is érzékelhető.A hamarosan induló fejlesztés során új laboratóriumokkal, oktatási helységekkel, irodákkal, közösségi terekkel gazdagodik a Kar. Méltó helyszíne lesza magyar és angol nyelvű, valamint a tervezett német nyelvű gyógyszerészképzés számára.
 
Kancellária: Fiatal karról van szó. Alig egy éves. Mitől erős és egyedi a pécsi képzés?
Prof. Dr. Perjési Pál: A pécsi kar sajátossága, hogy az Általános Orvostudományi Karon belülindult a képzés, az alapító tanárok közül a legtöbben a képzés megindulásaelőtt az orvoskaron tanítottak. Az orvosképzés elsődleges célja, hogy az orvospontos diagnózist állítson fel. Hogy azt követően milyen gyógyszeres kezeléstjavasol, az már összetett feladata és ebben fontos szerepet játszik a gyógyszerész szaktudása, különösen a klinikai gyógyszerészetben. Ez a pécsiképzés egyik erőssége. Annak eredményeképpen, hogy az egyetemigyógyszertár vezetője a Kar egyik intézetének vezetését is ellátja, a klinikaigyógyszerészeti képzés feltételei országosan is a legjobbnak mondhatók.A Kar, korábbi története következtében, szoros kapcsolatot ápol az ÁOK intézeteivel és több gyógyszeripari partnerrel is. E jellegzetességek képezikjelenleg a pécsi képzés erősségét és egyediségét.
 
Kancellária:A külföldi hallgatói létszám fokozatosan emelkedett mostanáig.Tartható ez a tendencia?
Pof. Dr. Perjési Pál:A hallgatói létszámnövekedésnek határt szab a nem megfelelő infrastruktúra. A fejlesztéssel ez a hátrány felszámolható. Az idegennyelvű orvosképzés Pécsett több mint 30 éve indult, és hamar felismertük a képzés előnyeit.Erősebbé vált az egyetemi nyelvtanítás, mert konkrét céljaés hasznosítási lehetősége is volt már. Megismerkedtünk az angolszászoktatási kultúra könyveivel, módszereivel. Megismertünk egy új szaknyelvet,a hallgatók pedig ösztönöztek annak minél magasabb szintű elsajátítására,hiszen naponta kérdeztek, s nekünk természetesen válaszolnunk kellett. Az akkor megindult folyamatnak most látja hasznát az Egyetem.Amennyiben komolyan gondoljuk a nemzetköziesítést, márpedig igen,és lépést akarunk tartani a nemzetközi piaccal, nem spórolható megez a munka. Jelenleg 150 külföldi hallgatónk van és 170 magyar. A külföldi hallgatói létszám megduplázását vállaltuk 2020-ig.
 
 

Események

A hónap eseményei

2024 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5