Hírek

Az ÁOK Nemzetközi Oktatási Központjában tanult magyarul Nagy-Britannia új magyarországi nagykövete

2016. április 7, csütörtök

A japán, román, francia nyelv után magyarul tanul Iain Lindsay, Nagy-Britannia közelmúltban kinevezett magyarországi nagykövete. A londoni nyelvórák után Pécsett, a PTE Általános Orvostudományi Kar Nemzetközi Oktatási Központjában (ISC) folytatott tanulmányokat. A diplomatával január végén készítettem interjút. Magyarul kérdeztem, s ő magyarul válaszolt.

Miért éppen Pécsre jött tanulni?

Nekem az első magyar város Pécs volt. Mivel a MagyarOK könyvből tanultam (ezt a díjnyertes tankönyvet Pelcz Katalin és Szita Szilvia írta - a szerk.), s abban sok a Pécsről szóló rész, már akkor előadást tartottam róla, mielőtt jártam volna itt. A Külügyminisztérium Idegen Nyelvi Központjának londoni óráit egy Tóth Vali nevű hölgytől vettem, aki eredetileg pécsi.

Fantasztikus híre van ennek a programnak, így január elején Pécsre jöttem,

és egy hónapos nagyon intenzív tanfolyamon vagyok túl. Február közepétől Debrecenben folytatom, egy hasonló kurzussal. Azért is választottam vidéki városokat, mert tudom, hogy a nagyköveti teendőim elsősorban Budapesthez kötnek majd. A poszt elején sok találkozó vár rám, az itt élő britekkel is találkozni kell. Már alig várom, hogy még több barátra tegyek szert itt.

Járt már korábban Magyarországon?

Amikor Romániában dolgoztam, 13 évvel ezelőtt, sokszor töltöttem a szabadságom Magyarországon. Most, hogy nagykövet leszek, fontos, hogy ismerjem a nyelvet is.

Mennyi ideje volt arra, hogy megtanuljon magyarul?

Tavaly júliusig Bahreinban brit nagykövet voltam, és augusztusban kezdtem tanulni magyarul Londonban. Minden nap volt egy négy órás magyar órám. Ez kicsit nehéz volt, mert amikor egy idegen nyelvet tanulok, akkor általában maximum három órát tudok figyelni, utána elfáradok. A brit külügyminisztériumban az idegen nyelvi központban meg van határozva, hogy melyik nyelvből mennyi órát kell tanulni a közép- vagy a felsőfokhoz. Japánul két évig tanulnak a felsőfokig. Magyarul, finnül és észtül pedig csak egy évig, de minden egyes nap. De nekem augusztustól márciusig csak a nyolc hónapom volt, ezért márciustól Budapesten, amikor már nagykövetségen dolgozom, ugyanúgy lesz magyar órám, talán egészen szeptemberig. Nagyon-nagyon szeretem a magyar nyelvet, ezért azt gondolom, hogy még azután is folytatni fogom a tanulást. A posztom négy évig köt ide, addig biztosan maradunk a családommal.

Azt mondta, hogy tetszik Önnek a magyar nyelv. Miért?

Jó kérdés. A struktúra, a fókusz, a kiejtés… és sok másik aspektust is szeretek. Nagyon érdekes, és azt gondolom, hogy nagy szerencsém van, hogy 8 hónapig egy jó és szép idegen nyelvet tanulhatok. Európában talán a magyar a legnehezebb nyelv, tudom, hogy az észttel és a finnel együtt a finnugor nyelvcsaládba tartozik. Szerintem fontos, hogy amikor egy külföldi diplomata Magyarországon dolgozik, egy kicsit tudjon beszélni magyarul -

a nagykövetnek különösen fontos, hogy ismerje a nyelvet.

De úgy tűnik, hogy az probléma lesz, hogy minden magyar jól beszél angolul. Mert amikor magyarul beszélek, ők sokszor angolul válaszolnak. Persze, ha ez hasznos, akkor ezzel semmi baj.

Van kedvenc szava?

Kedvenc kifejezésem van.  Az, hogy “fogalmam sincs”. Ezt nagyon-nagyon szeretem, mert nagyon expresszív. Még a legelső héten tanultam, és nagyon fontosnak és hasznosnak tartom (nevet.)

Úgy tudom, hogy körbejárták a vidéket. Melyik élmény ragadta meg a leginkább? Hova menne vissza szívesen?

Villány nagyon tetszett. Három héttel ezelőtt egy szép napot töltöttünk ott. Minden hétvégén sétáltunk a hegyekben. Nagyon szeretem Orfűt, amikor két-három héttel ezelőtt ott voltunk, kicsit havas volt a táj - ezt nagyon szépnek találtam. Holnap Mohácsra megyünk a busójárásra.

A magyarországi magyar nyelvtanításról van egy vita: hogy vajon csak szórakozásból tanulnak nyelvet a külföldiek, vagy komolyan kell őket venni. Azt szokták mondani, hogy itt Pécsen nagyon szigorúak, de eredményesek a tanárok. Tényleg így van?

Igen! Nagyon szigorúak, de ez jó is, mert egy hónap nem egy hosszú idő. Nagyon fontos, hogy minden nap tanuljak. A jövő héten már Budapesten leszek, és akkor sem fogunk pihenni, mert a családommal az új rezidenciára költözünk majd, Bahreinból 125 csomagunk érkezik - de a tanáromtól már meg is kaptam a jövő heti házi feladatomat. Ahogy angolul szoktuk mondani: there’s no rest for the wicked. S ez alapján én nagyon rossz voltam. (nevet)

És végül egy videó, melyet különösen 1 perc 20 másodperctől ajánlok megtekinteni, bizonyítékul.

Forrás: UnivPécs - univpecs.pte.hu

Foto: Csortos Szabolcs, Univ Pécs

 

Események

A hónap eseményei

2024 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
  • ápr 25

    Motivációs Beszéd: Ben West és Kenneth Erhanon

    részletek »